Glas Tamnave stampa

ПРЕТИ ОПАСНОСТ ОД ПОПЛАВА

Уб, 4. март 2015. у 09:04

Аутор: Милован Миловановић

ПРЕТИ ОПАСНОСТ ОД ПОПЛАВА

Обраћање Дарка Глишића, председника општине Уб

Хитном седницом Штаба за ванредне ситуације општине Уб, данас ујутру, отпочеле су превентивне мере одбране од поплава у нашој општини. Како је најавио РХМЗ, од вечерас се очекују обилне падавине које ће довести до умерених или већих пораста нивоа водостаја на Тамнави, Убу, Колубари, Љигу, као и на Јадру. Чланови Штаба извршиће обиласке  критичних деоница и предузети адекватне мере на отклањању уочених недостатака  (спречити могућа загушења и обезбедити пун протицајни профил водотокова и функционисање система за одвођење површинскиох вода).



Овим поводом, председник општине Уб Дарко Глишић обратио се грађанима наше општине следећим речима:

" Желео бих да упозорим све грађане општине Уб на, рекао бих, врло узнемирујућих неколико дана најаве екстремних падавина. Оне неће имати онај карактер као прошле године, али по процени коју смо добили из републичког Штаба за ванредне ситуације, биће близу 50% од оних падавина које смо тада имали. На хитној седници Штаба коју смо имали, донели смо неколико мера које би требало да предупреде оно што нас очекује од сутра ујутру. Ми ћемо, колико данас, кренути са припремањем џакова са песком, јер морамо по сваку цену да одбранимо Уб. 

Реку Уб смо низводно, ка Стубленици и Шарбанама, успели да средимо и повећамо њен протицајни профил. Имали сте прилике то да испратите, подигнут је насип. Ако дође велика количина воде, ипак, бојим се да постоји реална опасност да она угрози овај градски део, те стога морамо предузети све мере како би је усмерили низводно и одвукли даље од града. Позивам оне који желе да помогну и који воле своје место да већ  од 10 часова, када би требало да се појаве први камиони са песком на најкритичнијим тачкама између два моста, између обилазног моста и моста код "Мол" пумпе, да помогну да припремимо џакове и да већ данас успоставимо нови ниво, односно нову коту одбране, како би били спремни за оно што нас сутра очекује. Већ ноћас крећи обилне падавине и главни удар би био сутра у преподневним часовима. Због тога упозоравам све наше суграђане да предузму своје мере личне заштите и заштите своје имовине а да они који могу дођу и помогну да заједнички одбранимо овај део града. Мислим да би било много да у мање од годину дана преживимо два велика плавна удара. 

Донели смо неколико одлука тичу се ангажовања и механизације и људства и свега онога што би требало да нам помогне да се са овим проблемом изборимо, јер количина која се најављује заиста је озбиљна. Због тога ми морамо уложити велики напор да предупредимо сваку неку евентуалност која би могла да нас угрози, а не смем ни да замислим шта би било, ако би се поновило оно из маја месеца. 

Још једном, позив на помоћ, позив на солидарност, на обавештавање, јер од данас наш штаб ће радити поново 24 сата дневно. Дакле телефонска линија ће нон-стоп бити отворена за сваку појаву коју грађани примете, ми ћемо унапред отворити сваку могућу ретензију, предузећемо све што је до нас, али нам је потребна и солидарност и разумевање свих грађана како би неком заједничком енергијом успели да се изборимо са непогодом која евидентно долази " - закључио је Глишић. 

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)