Glas Tamnave stampa

МАЛО СУДИЈА, МНОГО ПРЕДМЕТА

Уб, 26. фебруар 2014. у 14:57

Аутор:

МАЛО СУДИЈА, МНОГО ПРЕДМЕТА

НОВОМ СУДСКОМ МРЕЖОМ, УБУ ВРАЋЕН ОСНОВНИ СУД

Ступањем на снагу новог Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштва, првог дана Нове године општини Уб је враћен Основни суд, сада,  надлежан и за територију лајковачке општине. Уб је добио и Основно тужилаштво. На основу одлуке Високог савета судства, суд на Убу има седам судија, а за вршиоца функције председника  изабран је Душан Живковић, који је на ово место дошао са позиције судије Основног суда у Ваљеву. По његовим речима, распоре-ђивање судија је завршено, предмети из матичног, ваљевског суда, су преузети, суђења у Убу се редовно одржавају. Проблем у раду, међутим, представља недовољан број судија и велики број нерешених спорова.

- Пре реорганизације, у Општинском суду на Убу било је десет судија, у Лајковцу пет, а сада за територију обе општине имамо свега седам судија. Овде недостаје најмање двоје судија да би решили проблем у кривицама и, евентуало, извршном поступку. Упутили смо захтев Високом савету судства да се број судија повећа и одговора за сада нема. Надамо се да ће нам изаћи у сусрет, с обзиром на број предмета који смо мигрирали из ваљевског суда. У међувремену је повећан број предмета. Међутим, постоји тенденција смањења броја предмета у грађанским поступцима, док се у кривичним  нешто друго дешава. Наиме, све је више кривичних дела која раније нису постојала. Сада се улажу велики напори да се заврше парнични и кривични поаступци паралелно., а све у интересу остваривања законских права странака – каже Живковић. 


БЕЗ СУДИЈЕ КРИВИЧАРА



Основни суд у Убу има проблем великог броја предмета:

- Имамо 400 нерешених кривичних предмета што је у овом тренутку много имајући у виду да тренутно у Суду немамо судије специјалисте кривичаре. Немамо другог избора него да предмете распоредимо судијама за које сматрамо да би могли да раде те предмете. Мислим да је у расподели судија, бар један судија кривичар, требало да нам се нађе. У парничном поступку имамо око 400 предмета, али су судије искусније и већ су раније поступали у тим парничним предметима, тако да овде не очекујем неке веће проблеме. Нерешени извршни предмети, којих има између 3.500 и 4.000, су, такође,  велики проблем. То је заостатак из ранијих година и последица свеопште кризе, јер грађани нису солвенти, немају новца, а вероватно ни имовине из које би се повериоци наплатили, па ће то бити један од већих проблема. Поред тога, добили смо 76 такозваних ИК предмета, то јест извршења кривичних санкција. Тренутно на територији општина Уб и Лајковац има толико лица осуђених на затворске или на новчане казне које ће се претворити у затворске због неплаћања, а које сада треба да упутимо у одговарајуће установе ради извршења кривичних санкција. Припремили смо програм за решавање старих предмета, тако да ми предстоји низ састанака са полицијом, тужиоцима и са свим установама које су укључене у процес решавања предмета – указује наш саговорник, истичући да је задовољан радом убских судија и свих запослених. Без обзира на поменуте проблеме, Живковић сматра да ће нова судска мрежа бити функционалнија од претходне, правда јефтинија и доступнија, али на прве резултате треба сачекати најмање годину дана. 

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)