Glas Tamnave stampa

ЕКОЛОШКИ ДАН

Уб, 19. јун 2013. у 09:10

Аутор: Драгана Недељковић

ЕКОЛОШКИ ДАН

У ОШ "Душан Даниловић" Радљево

Централну манифестацију поводом обележавања 5. јуна, Светског дана заштите животне средине, и ове године је у општини Уб организовала ОШ „Душан Даниловић”. У сарадњи са Општином Уб и Унијом еколога „Унеко”, приређен је низ едукативних, забавних и спортских програма, под називом „Еколошки дан”. Радљевски просветари и ученици већ седми пут организују ову манифестацију са циљем да широј локалној заједници укажу на многобројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине. С обзиром да се Радљево налази на самом ободу Колубарског басена, ОШ „Душан Даниловић” веома је посвећена развоју еколошке свести, истиче директорка Светлана Максимовић, у школи низ година ради еколошка секција, ђаци се укључују у све локалне и многе националне еколошке акције.
Овогодишњи „Еколошки дан” започео је наступом плесне групе ученика школе, уз кореографију Миодрага Мићића, након чега су Тања Мимић, председница субрегионалног центра „Унеко Уб” и Мирјана Јовановић, виши стручни сарадник за заштиту животне средине у општинској управи, представиле резултате мониторинга квалитета животне средине у убској општини. О еколошким проблемима у окружењу говорио је Жељко Стојковић, председник покрета „Српски центар екологије” из Лазаревца, док је Мирјана Аранђеловић са Факултета за примењену екологију Футура представила екосистемски процесор за пречишћавање отпадних вода „мокро поље”. Радљевска школа једина у Србији поседује овај природни, биолошко-еколошки пречистач, где функцију абсорбције штетних материја из воде врши биљка, те је и на овом примеру показала своју посвећеност заштити и очувању животне средине, истакла је Аранђеловић.
Многобројни гости који су присуствовали обележавању „Еколошког дана” у радљевској школи, могли су погледају маштовите и креатривне радове од рециклираног материјала, које су направили чланови еколошке и ликовне секције, али и да савладају „Еколошку азбуку” захваљујући ученицима школе и наставници српског језика Јадранки Дамановић.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)