Glas Tamnave stampa

КРЕЋЕ КОП \"РАДЉЕВО\"

Уб, 31. мај 2013. у 14:26

Аутор: Милован Миловановић

КРЕЋЕ КОП \"РАДЉЕВО\"

Челници ЕПС-а, РБ "Колубара" и општине Уб се договорили

Дилеме више нема - отвара се коп "Радљево". Све сумње и недоумице око започињања овог стратешког пројекта за колубарски регион и целу Србију отклонио је Драгољуб Лаковић, помоћник директора ЕПС-а и председавајући Скупштине РБ "Колубара". Он је, на састанку одржаном 23.маја у клубу Дома културе на Убу, најавио могућност да екстоатација руде са овог копа крене већ крајем следеће године и потврдио да ће седиште овог копа бити на Убу.
- У рударском сектору нема профитабилнијег пројкета од копа "Радљево", који је доведен до самог краја. Ми нисмо данас овде дошли да причамо бајке, већ у конкретну реализацију посла и формирање инвестиционе групе која ће на јесен бити смештена у седишту копа "Радљево" на Убу. Реализација пројекта је реална, а отварањем овог копа биће дугорочно решен проблем снабдевања угљем постојећих, али и новоотворених термокапацитета. Најважније је да ми у старту имамо потребну опрему с којом можемо кренути у отварање у првој фази. За три и по милиона тона угља, који недостају ЕПС-у, нису нам потребна велика инвестициона средства и ЕПС та средства може да обезбеди. Код отварања, наслањамоћемо се на постојећу инфраструктуру рудника „Тамнава Запад“, али ћемо и појачати капацитет на том површинском копу, да би могао да прихвати производњу угља са овог рудника- истакао је Лаковић, додавши да овај пројекат има пуну подршку ЕПС-а и Владе Србије.
Зоран Божовић, директор Дирекције за производњу енергије у ЕПС-у, рекао је, том приликом, да Србија половину струје добија из угља и да његов евентуални недостатак у "Колубари" може условити ограничење производње у ТЕ "Никола Тесла" Обреновац. Коп Радљево је, стога, од изузетног значаја за читав енергетски систем, подвукао је Божовић.
- Када будемо ушли у Радљево, онда ћемо моћи да подигнемо производњу која ће задовољити све постојеће електране, и надамо се неку нову, за коју би ја волео да буде у близини ове општине. Мислим на ТЕ „Колубару Б“, која није баш извесна, али се већ двадесет и нешто година помиње и постоје неке основе- рекао је Божовић, уз констатацију да ће поље Радљево у будућности подићи атмосферу у убској општини и да ће пратећа индустрија и житељи Тамнаве имати изузетну корист од овог пројекта .
Дарко Глишић,председник општине Уб, и Драган Јелић, председник Скупштине општине Уб, истакли су на састанку да се убска општина придржава договора с ЕПС-ом и РБ „Колубара“ везаних за отварање површинског копа „Радљево“ и да ће ово поље бити нови ослонац производње угља. Према првим плановима “Радљево” је пројектовано за производњу 13 милиона тона угља годишње. Међутим, количина експаотације ће зависити и од судбине две велике инвестиције, завршетка нових термокапацитета. Највећи делови насеља Каленић и Радљево планирани су за пресељење до 2018. године.

фото: www.rbkolubara.rs

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)