Glas Tamnave stampa

НОВА КЊИГА

Аутор: Милан Миловановић, 25. јануар 2015. у 17:21

НОВА КЊИГА

Ако оснујеш породицу, сазидаш кућу, добијеш бар двоје деце (још боље, унуке) и ако, уз то објавиш и неку књигу, кажу, успео си да постигнеш довољно у животу... Да ли је тако? То питање се упорно намеће, ваљда, свакоме после шездесете. Али,  да ли баш свако може да испуни све те ’’услове’’?

Е, сад! Изашла је из штампе моја нова књига ’’Уб и Убљани’’ (трећа по реду, јер има још и ’’Тамнава у срцу’’ и ’’Снови, дело, вечност... Прича о Фаљи’’).  Податак да су то самостална издања (уз драгоцену помоћ пријатеља), надам се, не умањује вредност, а доказује посвећеност и веру у себе.

Солидно опремљена (тврд повез и кунсдрук папир са 270 страна), публикација ’’Уб и Убљани’’ више припада новинарској белетристици, фељтонистици, него књижевним остварењима, изазвала је разли-чите коментаре у локалној јавности. Некима се није свидео избор личности, неки су питали где  може да се набави књига ’’Знаменити Убљани’’ (вероватно са призвуком ироније)... Један Убљанин, чији лик се нашао у оквиру 140 ’’одабраних’’, а до чијег мишљења ми је стало, искрено је рекао да, по њему, ’’ништа ту није добро’’ и да не разуме зашто је све то штампано (?)...  Теши ме што је то било усамљено мишљење које ми је директно саопштено. Вероватно има и других са низом замерки и примедби... Свету се не може угодити! Одавно је познато.

Књига је заживела свој живот. То показује и динамика продаје, једна до две дневно. Солидно, с обзиром на повисоку цену и општу оскудицу, као и на чињеницу да промоција тек предстоји.

Почеле су припреме за следећи издавачки пројекат: ’’Убске графите’’, публикацију посвећену ликовима из блиске прошлости који су се, пре или касније, али свакако крајем прошлог и почетком ово века, пресе-лили на ’’Небески Уб’’. Прва фаза је, разуме се, затварање конструкције финансирања за трошкове штампања. Идеју за ’’Уб и Убљане’’, као и за ’’Небески Уб’’, требало би да поменем, дао ми је Гаша Ашковић, један од аутентичних и непоновљивих ликова који се, нажалост, нису нашли у мојој новој књизи. Рекао ми је, једног сунчаног дана, у убском парку, да би требало да будем, уз остало, и хроничар ове ’’мале вароши’’. Ето, послушао сам... Он сноси кривицу...

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.

Trg Oslobođenja - uživo

Webcam Live

RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)