Glas Tamnave stampa

СО УБ УСВОЈИЛА БУЏЕТ ЗА 2015.ГОДИНУ

Уб, 29. децембар 2014. у 23:49

Аутор: Драгана Недељковић

СО УБ УСВОЈИЛА БУЏЕТ ЗА 2015.ГОДИНУ

Планирани буџет општине Уб за наредну годину износи 869 милиона динара, што је за око 120 милиона мање од овогодишњег ребалансираног буџета.

Одборници Скупштина општине Уб, већином гласова, усвојили су буџет за 2015. годину у износу од 869 милиона динара, што је за око 120 милиона динара мање од овогодишњег ребалансираног буџета. Поред тога што је програмски, то је једини могући буџет у овом тренутку и локална самоуправа је испоштовала све што је држава преузела као мере фискалне дисциплине и штедње, рекао је председник општине Уб Дарко Глишић образлажући одлуку о најважнијем документу.


- Ми смо гледали да га спакујемо онако како је то једино могуће у овом тренутку, поштујући сваку законску одредбу која је стављена пред нас и поштујући, пре свега, политику Владе државе чија је ово јединица локалне самоуправе. Да ли је најпоштеније – није, можда смо још негде могли неки динар да уштедимо, а негде можда неку ставку да повећамо, али зато постоје прилике током године које ћемо користити да га ускладмо. Свако од корисника је дао свој допринос у смањењу, иако је то увек тешко. Ми смо овогодишњи буџет до сада реализовали са 75 одсто, а с обзиром на уговоре које смо потписали, пре свега захваљујући нашој Дирекцији за будући коп „Радљево“ очекујемо да то може да буде и 80 посто до краја године. Када се упореди са ранијим годинама, изузимајући 2012. и 2013, када је реализација буџета била преко 900 милиона, све остале су биле до 800 милиона динара, па са тог аспекта цифра коју смо пројектовали ближа је реалности него што би била нека друга. Да смо смањили још мало, можда би то било и најближе могућој реализацији буџета, али свакако нам омогућава да функционишемо у наредној години. И ове године, која је била јако тешка, готово све пројекте које смо зацртали, ми смо реализовали или смо почели да их реализујемо. Овогодишњи буџет је тако направљен да у наредном периоду морамо обезбедјивати што више новца кроз министарства и јавна предузећа, јер, реалано, наши проходи не могу покрити све оно што је расходна страна. Већ првих дана 2015. године креће експропријација за нови коп „Радљево“, који је наша развојна шанса и пројекат број један. Због тога ћемо тражити најширу политичку подршку, свакога ко има добру идеју и добар кадар, без обзира на та за кога навија. Све што смо до сада урадили је плод стабилности коју смо имали. Стабилност носи позиција, али носи и опозиција – нагласио је Глишић.

УКИНУТ РОДИТЕЉСКИ ДОДАТАК И ПРОГРАМ "ПОМОЋ У КУЋИ"


С обзиром на смањење буџета, и општинска јавна предузећа на располагању ће имати мање пара у 2015. години, а мере штедње „скресале“ су и социјална давања за прво и друго дете, као и за пружање услуга из програма „Помоћ у кући“. Говорећи о разлозима за укидање општинске једнократне новчане помоћи за прво и друго дете, Глишић је подсетио да држава већ додељује родитељски додатак за прво, друго, треће и четврто дете.


„Ако држава даје, ми нећемо, јер по два основа више не можемо да плаћамо.Ако неко мисли да показујемо небригу, рећи ћу вам да ми сву ту децу до 18. године, на одређени начин, из буџета финансирамо. Имамо врло повлашћену цену Вртића, где је боравак за друго дете 20 посто јефтинији, а за треће бесплатан. Деци плаћамо и превоз до школе од првог разреда основне до завршетка средње школе, а финансирамо и много већи број студената, јер смо проширили основу за добијање студентске стипендије. Само смо ускратили једнократну новчану помоћ за прво и друго дете, јер немамо пара за двострука примања“.


Општина у у наредној години неће финансирати патронажне сестре и геронтодомаћице које су биле ангажоване у оквиру програма Центра за социјални рад „Помоћ у кући“ страрима и немоћнима.


- Тражио сам извештај Центра за социјални рад и видео да има 150 особа које користе услуге геронтодомаћица, а од тога њих 90 има и децу и браћу, неки и родитеље, дакле имају крвне сроднике који могу да им помогну и да им пруже. Кад сам погледао ко је све на списку, било ме је срамота. Ми не можемо некима да финансирамо кућне помоћнице, да им долазе, чисте и спремају, а имају своје најближе сроднике здраве. На то је одлазило шест, седам милиона динара годишње. За наше суградјане који имају потребу за таквом услугом, а њих је 50 до 60, направићемо преглед у прва три месеца и ако треба, вратићемо геронтодомаћице, али не свих 17, колико их је до сада било, већ две или три - навео је Глишић.


ТЕРЕТ КРИЗЕ МОРА БИТИ РАВНОМЕРНО РАСПОРЕЂЕН


Примедбу на одлуку о буџету изнео је одборник опозиционе ДС Предраг Илић, који сматра да су планирана средства требала бити нижа за више од сто милиона динара, јер је „750 милиона динара реалан буџет за наредну годину“. 


Разлог смањења буџета за наредну годину јесте, пре свега, укидање таксе за грађевинско земљиште, основ по коме је општина Уб од РЕИК „Колубаре“ добијала око 250 милиона динара, али се додатни приходи очекују од отварања копа „Радљево“, рекао је приликом расправе о буџету председник Скупштине општине Уб Драган Јелић.


- Већ смо у овој години потписали споразум са „Колубаром“ и Дирекцојом за коп „Радљево“ о преносу средстава за 2014. годину. На сваки начин покушавамо да оживимо коп Радљево“, али су отпори велики и у Београду и у Лазаревцу. Добро је што мамо подршку у врху власти, и у министарству и у Влади. Отварањем копа, решавају се многи проблеми везани за пуњење буџета, од разних такси које су попут ренте за откопану минералну сировину, као и накнаде за промену намене пољопривредног земљишта у грађевинско и индустријско, али морамо наменски да их искористимо, у рурал, и то је шанса да се повећа улагање у пољопривреду. До јула месеца следеће године следује дугорочно потписивање споразума са „Колубаром“ или ЕПС-ом о медјусобним обавезама по питању копа „Радљево“. Оно што ћемо ми иницирати је да коп „Радљево“, на неки начин, буде независно предузеће у будућој организацији ЕПС-а како би општина Уб могла да повлачи средства за инвестиције, да запошљава своје кадрове. Битни су нам статус и дугорочни споразум и наше учешће у општинској власти је условљено тиме, изјавио је председник Скупштине општине Уб, иначе шеф одборничке ГГ „Драган Јелић“ – УРС.


Председник одборничке групе СПС-ПУПС Благоје Цонић рекао је да безуслоно подржавају бужет, али очекују одговорност извршиоца у погледу равномерног трошења средстава „да терет кризе буде равномерно распоредјен на све кориснике“, док Слободан Миливојевић (СПС) сматра да сви треба да дају допринос како би се превазишла кризна и тешка 2015. година. Такође, казао је да локална самоуправа треба да нађе начине и могућности да више помогне аграру, те да је опредељених десет милиона динара за субвенције недовољно за обнову поплавама уништене пољопривредне производње и осиромашено село.


Предлог одлуке о буџету подржало је 29 од 40 одборника колико броји Скупштина општине Уб. 

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)