Glas Tamnave stampa

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ НА УБУ ГРАДИ ТРИ КУЋЕ И ОДБОЈКАШКИ ТЕРЕН

Уб, 25. децембар 2014. у 19:12

Аутор: Драгана Недељковић

ОДБОЈКАШКИ САВЕЗ НА УБУ ГРАДИ ТРИ КУЋЕ И ОДБОЈКАШКИ ТЕРЕН

Трошкови изградње, заједно са одбојкашким тереном који се добија из иностранства, износиће између 90 и 100.000 евра

У насељу Сандића имање почела је изградња три куће за социјално угрожене породице настрадале у мајским поплавама, чија је изградња омогућена донацијом Одбојкашког савеза Србије, док је локална самоуправа обезбедила земљиште и све неопходне дозволе. Поред стамбених објеката, површине од по 70 метара квадратних, Савез ће на Убу изградити и један одбојкашки терен, саопштио је на конференцији за новинаре у убском Дому културе Александар Боричић, председник Одбојкашког савеза Србије. Према његовим речима, ОСС је представник донатора одбојкашке породице која ће општини Уб поклонити три куће и спортски терен, као помоћ у отклањању последица елементарних непогода.


„Изузетно сам срећан што одбојка као спорт може да помогне онима који су имали несрећу или да изгубе оно што су имали или да живе у доста тешким условима”, истакао је Боричић, кратко се осврнувши на почетак хуманитарне активности ОСС.


-Поплава се десила баш када је требало да играмо утакмицу Светске лиге са „Пиониру“, који је био препун људи са угроженог подручја, па смо морали да играмо у Нишу. Тада смо почели да размишљамо како да помогнемо. На пријатељским утакмицама са Ираном и Русијом, анимирали смо њихове играче да дају прилог пострадалима, тако да је Одбојкашки савез сакупио око два милиона динара и уплатио на рачун Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја, После тога, покренуо сам и једну акцију ван Србије, тамо где има више новца. Обратили смо се светској и европске одбојкашкој федерације, за које смо припремили кратак филм из угрожених подручја и од њих смо добили подршку за четири куће. Одбојкашки савез Србије ће из својих средстава финансиратати изградњу још два стамбена објекта, а уз то биће и координатор свих донатора из иностранства, објаснио је први човекОСС, напоменувши да је Уб први град у Србији који на поклон добија стамбене објекте за поплављене и одбојкашки терен. 


Нове куће намењене су за социјално угрожене породице које имају више од два детета, а процењени рок за њихову изградњу је 60 дана од почетка грађевинских радова. Трошкови изградње, заједно са одбојкашким тереном који се добија из иностранства, износиће између 90 и 100.000 евра.


- Захваљујем се Александру Боричићу, председнику најуспешнијег спортског савеза у Србији, који треба да служи као пример другима, једином савезу који не узима, већ и даје и који није познат по аферама, него по успешном раду и медаљама. Три стамбена објекта и један спортски терен су велика помоћ Одбојкашког савеза и велико хвала са наше стране, рекао је на конференцији за новинаре председник општине Уб Дарко Глишић.


У реализацији овог пројекта, право-регулативну помоћ пружила је Канцеларија за обнову поплављених подручја Владе Републике Србије. Како је истакао Ђорђе Вуковић, саветник Канцеларије, због законских ограничења, држава није у могућности да помогне социјално угроженим породицама, што је овом донацијом исправљено.


- Оно што јесте донекле био проблем и због чега смо ми овде лепим поводом, то је да несрећа која нам се десила не познаје баш добро правне оквире. Донели смо закон по коме корисници помоћи могу бити људи који су власници објеката, који живе на тој адреси, међутим по логици ствари нисмо могли да препознамо један број људи који су озбиљни социјални случајеви и који не могу по постојећим програмима да буду корисници помоћи. У разговорима са различитим донаторима дошли смо до следеће ситуације да, на жалост, законски нисмо нашли помоћ једном броју социјално угрожених породица са више деце, који су, на овај или онај начин, остали без својих домова. Овога пута је та неправда, ако уопште постоји неправда, успела да се избегне. На Убу се граде три нова стамбена објекта управо за такве породице, у Обреновцу имамо 60 кућа за кориснике који неће бити носиоци помоћи по другим основама, то имамо и у другим градовима, попут Ваљева и Параћина, тако да ћемо једном броју људи који су претрпели велика оштећења у току поплава, али су и самим својим социјалним статусом додатно погођени, успети да помогнемо. Мислим да је то пут којим ћемо наставити да идемо, јер има много таквих случева. Када су у питању овакви обејкти, они остају у власништву општине као станови за социјане случајеве – рекао је Ђорђе Вуковић, саветник владине Канцеларије за обнову.


Хуманитарна акција Одбојкашког савеза Србије биће настављена и у другим местима погођеним поплавама, најавио је први човек Савеза Александар Боричић. „Идеја је, и то смо објаснили донаторима, да одбојкашки свет помогне људима у невољи тако што ћемо саградити по три куће у сваком граду и по један одбојкашки терен, где ће деца моћи да се играју, да се баве одбојком, како би се усмерили на спорт и здрав живот. Када упоредимо Одбојкашки савез са осталима, ми смо најслабији са средствима, али желимо да помогнемо колико год можемо иако смо и сами у тешкој ситуацији”.


Представницима медија обратио се и Драган Џајић, фудбалска легенда и почасни грађанин Уба. Изразивши захвалност Одбојкашком савезу Србије на великој помоћи његовом родном граду и на овој акцији, рекао је да га као спортисту радује што је одбојка веома популарна на Убу. Одбојкашки терен подићи ће ниво овог спорта, који се већ сада налази на одбојкашкој мапи Србије, напоменуо је Џајић, уз подсећање да Женски одбојкашки клуб „Уб“ игра запажену улогу у Другој лиги Центар и бори се за прво место.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)