Glas Tamnave stampa

НЕВРЕМЕ ОПУСТОШИЛО 15 СЕЛА УБСКЕ ОПШТИНЕ

Уб, 26. август 2014. у 15:12

Аутор: Драгана Недељковић

НЕВРЕМЕ ОПУСТОШИЛО 15 СЕЛА УБСКЕ ОПШТИНЕ

У суботу, 23. августа, у времену од 18. до 20 часова, Општину Уб захватило је олујно невреме праћено градом величине кокошијег јајета, у непрекидном трајању од 30 минута. Оштећења на пољопривредним усевима од 80 до 100 посто претрпела су села Бањани, Брезовица, Тулари, Кожуар, Калиновац, Новаци, Трлић, Памбуковица, Совљак и Врело

Због незапамћеног невремена са градом које је у суботу увече захватило 15 села убске општине, данас је Штаб за ванредне ситуације упутио захтев Влади Републике Србије да из средстава сталне буџетске резерве новчано помогне угроженим домаћинствима, како би у најкраћем року санирали насталу штета.


- У суботу, 23. августа, у времену од 18. до 20 часова, Општину Уб захватило је олујно невреме праћено градом величине кокошијег јајета, у непрекидном трајању од 30 минута. Оштећења на пољопривредним усевима од 80 до 100 посто претрпела су села Бањани, Брезовица, Тулари, Кожуар, Калиновац, Новаци, Трлић, Памбуковица, Совљак и Врело, а од 20 до 60 посто Таково, Црвена Јабука, Милорци, Стубленица и Шарбане, каже Саша Спасић, заменик начелника Штаба за ванредне ситуације Општине Уб.


Највећу материјалну штету претрпели су повртари, јер је производња поврћа у пластеницима тотално уништена на преко 60 хектара. Житарице: соја, кукуруз, сунцокрет уништени су до 80 посто. Према првим проценама, невременом је захваћено око 5.000 хектара у 15 насељених места.


- Према добијеним прелиминарним подацима, Штабу су пријављена оштећења на око 300 стамбених и 600 помоћних и економских објеката, на којима је ветар однео цреп, срушио одзаке, а град полупао прозоре, салоните и ондулине. Власници путничких и теретних возила, због разбијених шофершајбни и уредјаја за осветљење упутили су Штабу највише пријава. Процењује се да је најмање 200 возила оштећено – наводи Спасић.

ПОВРЕДА У невремену је повређен Борисав Јефтић (1977) из Совљака. Од ударца градљике у главу, изгубио је свест и задобио расекотину од седам центиметара. Сем ове повреде, других пријављених случајева у Полицијској станици и Хитној служби Дома здравља није било.

СНАБДЕВАЊЕ ЕЛЕКТРИЧНОМ ЕНЕРГИЈОМ НОРМАЛИЗОВАНО Олуја је изазвала и прекид у снабдевању електричном енергијом у осам села. Снабдевање је нормализовано, али сви проблеми нису отклоњени, тако да су стручне екипе Електродистрибуције још увек на терену. Због пада више стабала дрвећа у Бањанима, два сата је у прекиду био саобраћај на регионалном правцу Уб-Шабац.


Последње градоносне падавине захватиле су иста насеља као и невреме од 25. јуна, с том разликом што је град био крупнији, ветар јачег интезизета, а падавине су трајале много дуже.


ХИТНЕ МЕРЕ


Сем захтева за помоћ упућеног Републичкој Влади, чланови Штаба су на данашњој, ванредној, седници усвојили неколико закључака о мерама које треба предузети на отклањању последица олујног невремена и града.


- Након анализе стања у погођеним подручјима, донета је одлука о хитној набавци противградних ракета и ванредном опремању противградних станица. Новац ће се обезбедити из буџета локалне самоуправе. Формирана је Општинска комисија која ће обићи угрожена села, сачинити стручни извештај и извршити прву прелиминарну процену штете, како бисмо могли да што боље образложимо захтев Влади за доделу новчане помоћи. Штампали смо обрасце за пријаву штете и поделили их председницима Савета Месних заједница, који ће их разделити оштећеним газдинствима. Рок за пријаву штете је седам дана, односно до 1. септембра – рекао је за Колубарске.рс Саша Спасић, заменик начелника Штаба за ванредне ситуације Општине Уб.

 

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Бр.244-245 (4.јул 2019)

Бр.244-245 (4.јул 2019)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
1.августа 2019.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Бр.243 (13.јун 2019)

Бр.242 (30.мај 2019)

Бр.241 (16.мај 2019)

Бр.240 (2.мај 2019)

Бр.239 (18.април 2019)