Glas Tamnave stampa

НЕВРЕМЕ ОПУСТОШИЛО 15 СЕЛА УБСКЕ ОПШТИНЕ

Уб, 26. август 2014. у 15:12

Аутор: Драгана Недељковић

НЕВРЕМЕ ОПУСТОШИЛО 15 СЕЛА УБСКЕ ОПШТИНЕ

У суботу, 23. августа, у времену од 18. до 20 часова, Општину Уб захватило је олујно невреме праћено градом величине кокошијег јајета, у непрекидном трајању од 30 минута. Оштећења на пољопривредним усевима од 80 до 100 посто претрпела су села Бањани, Брезовица, Тулари, Кожуар, Калиновац, Новаци, Трлић, Памбуковица, Совљак и Врело

Због незапамћеног невремена са градом које је у суботу увече захватило 15 села убске општине, данас је Штаб за ванредне ситуације упутио захтев Влади Републике Србије да из средстава сталне буџетске резерве новчано помогне угроженим домаћинствима, како би у најкраћем року санирали насталу штета.


- У суботу, 23. августа, у времену од 18. до 20 часова, Општину Уб захватило је олујно невреме праћено градом величине кокошијег јајета, у непрекидном трајању од 30 минута. Оштећења на пољопривредним усевима од 80 до 100 посто претрпела су села Бањани, Брезовица, Тулари, Кожуар, Калиновац, Новаци, Трлић, Памбуковица, Совљак и Врело, а од 20 до 60 посто Таково, Црвена Јабука, Милорци, Стубленица и Шарбане, каже Саша Спасић, заменик начелника Штаба за ванредне ситуације Општине Уб.


Највећу материјалну штету претрпели су повртари, јер је производња поврћа у пластеницима тотално уништена на преко 60 хектара. Житарице: соја, кукуруз, сунцокрет уништени су до 80 посто. Према првим проценама, невременом је захваћено око 5.000 хектара у 15 насељених места.


- Према добијеним прелиминарним подацима, Штабу су пријављена оштећења на око 300 стамбених и 600 помоћних и економских објеката, на којима је ветар однео цреп, срушио одзаке, а град полупао прозоре, салоните и ондулине. Власници путничких и теретних возила, због разбијених шофершајбни и уредјаја за осветљење упутили су Штабу највише пријава. Процењује се да је најмање 200 возила оштећено – наводи Спасић.

ПОВРЕДА 



У невремену је повређен Борисав Јефтић (1977) из Совљака. Од ударца градљике у главу, изгубио је свест и задобио расекотину од седам центиметара. Сем ове повреде, других пријављених случајева у Полицијској станици и Хитној служби Дома здравља није било.

СНАБДЕВАЊЕ ЕЛЕКТРИЧНОМ ЕНЕРГИЈОМ НОРМАЛИЗОВАНО 



Олуја је изазвала и прекид у снабдевању електричном енергијом у осам села. Снабдевање је нормализовано, али сви проблеми нису отклоњени, тако да су стручне екипе Електродистрибуције још увек на терену. Због пада више стабала дрвећа у Бањанима, два сата је у прекиду био саобраћај на регионалном правцу Уб-Шабац.


Последње градоносне падавине захватиле су иста насеља као и невреме од 25. јуна, с том разликом што је град био крупнији, ветар јачег интезизета, а падавине су трајале много дуже.


ХИТНЕ МЕРЕ


Сем захтева за помоћ упућеног Републичкој Влади, чланови Штаба су на данашњој, ванредној, седници усвојили неколико закључака о мерама које треба предузети на отклањању последица олујног невремена и града.


- Након анализе стања у погођеним подручјима, донета је одлука о хитној набавци противградних ракета и ванредном опремању противградних станица. Новац ће се обезбедити из буџета локалне самоуправе. Формирана је Општинска комисија која ће обићи угрожена села, сачинити стручни извештај и извршити прву прелиминарну процену штете, како бисмо могли да што боље образложимо захтев Влади за доделу новчане помоћи. Штампали смо обрасце за пријаву штете и поделили их председницима Савета Месних заједница, који ће их разделити оштећеним газдинствима. Рок за пријаву штете је седам дана, односно до 1. септембра – рекао је за Колубарске.рс Саша Спасић, заменик начелника Штаба за ванредне ситуације Општине Уб.

 

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)