Glas Tamnave stampa

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ ПОМАЖУ ОПШТИНИ УБ

Уб, 5. август 2014. у 14:42

Аутор: Драгана Недељковић

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ ПОМАЖУ ОПШТИНИ УБ

Уз помоћ средстава УН току чишћење главног канализационог колектора на Убачи и 415 загађених сеоских бунара, а у наредном периоду уследиће и радови на санацији Фабрике воде у Такову

Уб је једна од шест општина погођених поплавама у којима Програм Уједињених нација за развој (УНДП) финансира пројекат побољшања водоснабдевања и смањења ризика од загађења, чија је укупна вредност 80.000 долара. Прва фаза пројекта већ је у току, а обухвата радове на чишћењу главног канализационок колектора на Убачи, у дужини од 2,5 километра, као и санацију 415 загађених бунара у неколико тамнавских села. Контролу здравствене исправности узорака воде за пиће из индивидуалних бунара обавиће Завод за јавно здравље Ваљево. Поред ових радова, у вредности од 50.000 долара, УНДП ће додатно, са 30.000 долара, у наредном периоду финансирати набавку и тестирање електроматеријала за Фабрику воде у Такову, где су настала оштећења током поплава.

Радове у убској општини у понедељак је обишла стална координаторка Уједињених нација у Србији и директорка УНДП Ирена Војачкова Солорано, која се том приликом  састала са руководством убске општине и комуналног предузећа „Ђунис”.

 - Пројекти које тренутно спроводимо на Убу имају двојак циљ. Један је да се оспособи градски водоводни систем, а други да се оспособе бунари који снабдевају велики број сеоских домаћинстава пијаћом водом. Тим Уједињених нација је на Уб и он блиско сарађује са општином, пре свега да би се уклониле непосредне последице штете недавних поплава, али исто тако и како бисмо пружили већу подршку општини Уб, односно како би се систем водоснабдевања рестаурирао и оспособио да још боље ради. За сада,   инвестиције у убској општини финансира УНДП из својих средстава, али ми смо заинтересовани да наставимо на овоме да радимо са донаторима који желе да улажу у овај део Србије, како би се у потпуности завршила санација водоводног система, по могућности пре него што дође зима. Имали смо јако добар састанак са председником општине Уб и његовим сарадницима, то је био састанак испуњен причом о конкретним стварима, о чињеницама, што веома ценим – изјавила је Војачкова Солорано, додајући да Општина Уб и УНДП имају добру основу за јачање заједничке сарадње у будућности.

Председник Општине Уб Дарко Глишић казао је да је пројекат  побољшања водоснабдевања и смањења ризика од загађења од великог значаја за локалну самоуправу.

- Мајске поплаве су нанеле велике штете општини Уб, неке се могу одмах видети, неке имају далекосежне последице и захтевају време да се отклоне. Са много оптимизма могу да кажем да ћемо у наредном периоду показати праве резултате који ће помоћи нашим грађанима да се поново врате животу који су раније имали и да га касније побољшавамо, из године у годину. Један од тих аспеката смо и ми разматрали, пре свега по питању побољшања градског система водоснабдевања и чишћења сеоских бунара, јер то нам је веома важно – рекао је Глишић, захваливши се представници УН на овој донацији.

Поред Уба, пројекат „Побољшање водоснабдевања и смањење ризика од загађења у шест општина погођених поплавама” УНДП спроводи у још пет локалних самоуправа у Србији – Владимирцима, Косјерићу, Смедеревској Паланци, Лајковцу и Шапцу.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)