Glas Tamnave stampa

ЗА ПОЖРТВОВАНОСТ И ХРАБРОСТ

Уб, 21. јул 2014. у 11:17

Аутор: Дуња Капларевић

ЗА ПОЖРТВОВАНОСТ И ХРАБРОСТ

Почасна награда убском полицајцу Жарку Маринковићу

Заменик вође сектора прве категорије у ПС Уб Жарко Маринковић, нашао се на бини Сава Центра, на Тројице, 8. јуна, како би му министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, уручио награду. Наиме, он се сврстао међу 14 прпадника МУП-а Србије, који су за показану пожртвованост и храброст у време мајских поплава, добили, као награду, пиштољ. Маринковић каже да ову награду није очекивао истичући да су се све његове колеге истакле у току ванредне ситуације. 

У ноћи када се подивљала излила у домо-ве насеља Сточни пијац, Сандића имање, пре-ко насипа и Талови, а убрзо поплавила и саму Полицијску станицу Уб, Жарко је био дежуран са још неколико колега. 

-Ту ноћ сам био дежуран од 20 часова, до ујутру. Убача је негде око 1 сат и 20 минута про-валила у Талове. Нас осморица смо у води до колена газили, ишли од куће до куће и будили народ. Успео сам да спасем два службена возила, која су остала. Своје приватно возило, које је било паркирано у гаражи, нисам успео – рекао је Жарко Маринковић.

  Убски полицајци радили су даноноћно. Нису гледали на сатницу, на дежурство које је одавно истекло, ни на то што својим поплав-љеним кућама нису могли да се врате. После неколико дана, Жарко је седео са својим дру-говима и слушао вести. Чуо је за ситуацију у Обреновцу и да су грађани животно угрожени. Одмах се, са друговим, организовао. Обезбе-дили су чамац и пребацили се теренским возилом до Обреновца. Остали су цео дан и спасили много живота. Понекад је било и веома ризично како би се чамцем евакуисало  по 12 и више људи који су тражили помоћ.

  Жарку ово није прва награда. Најтежи период у каријери, био је период када је са непуних 20 година по задатку послат на Косо-во и Метохију, где се задржао 400 дана. На непроходном терену и дан и ноћ, без дана боловања који су неки користили да би избег-ли страдање.  За посебне заслуге тадашњи министар Михајловић уручио му је награду.

Није му лако ни када не може људима да помогне одмах, као што је било случајева у току поплава у Лисом Пољу, Бргулама, Брезо-вици. У сећању му је остала жена која је сама у кући, уплашена и немоћна звала сваких пет минута. Ноћ их је спречавала да дођу одмах до ње, тако да су је до зоре, полицајци звали на 15 минута да је смире, охрабре и саветују да никако не излази сама из куће док  они не дођу да је евакуишу.

  У Полицији је од своје 14 године, од дана када је уписао Средњу школу унутрашњих послова у Сремској Каменици заједно са братом близанцем, који је сада саобраћајни полицајац у Љигу. Данас, када улази у 19-ту годину стажа,  младим, будућим припадни-цима МУП-а, даје савет: 

- Добро размислите, пре него што се одлучите!

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)