Glas Tamnave stampa

ХРАНА СА ПОПЛАВЉЕНИХ ПОЉА НИЈЕ ЗА ИСХРАНУ

Уб, 20. мај 2014. у 14:24

Аутор: Милован Миловановић

ХРАНА СА ПОПЛАВЉЕНИХ ПОЉА НИЈЕ ЗА ИСХРАНУ

Обавештење о поступању пољопривредних произвођача у вези употребе пољопривредних производа у поплављеним подручјима

Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије је преко Управе за заштиту биља и фитосанитарне инспекције успоставило ланац обавјештавања са локалним кризним штабовима у поплављеним подручјима и дало налог за обављање контрола и спровођење потребних фитосанитарних мера из надлежности фитосанитарне инспекције.


На основу прикупљених информација о насталим штетама на објектима који могу бити од посебног значаја за живот и здравље људи и сагледавања посљедица које могу настати послије повлачења воде, а у циљу спречавања појаве цријевних заразних болести, фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине, упозорава пољопривредне произвођаче који се враћају на своја имања са којих се вода повлачи, да не убирају усеве пољопривредних култура и не користе их за исхрану, пише Телеграф.


Према препоруци Института за јавно здравље све пољопривредне културе које су биле у контакту са водом из поплавног таласа - засади различитих врста поврћа, воће и друге пољопривредне културе, као и пољопривредне производе ускладиштене у амбарима, не треба користити за исхрану, обзиром да поред могућности контаминације бактериолошким изворима загађења постоји и могућност хемијског загађења- каже се у саопштењу Небојше Милосављевића, начелника Фитосанитарне инспекције.


Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплавног таласа - поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе, не треба користити за исхрану. Институт за јавно здравље препоручује да се за исхрану не користе лако кварљиве хранљиве намирнице попут меса, млијека и јаја, свјежег воћа и поврћа већ конзервиране намирнице, сухо воће и кондиторски производи.


Препорука Института је да се све животне намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом држе у стакленим и металним добро затвореним посудама. Неопходна је стриктна хигијена руку, посебно при припреми и конзумирању хране, док се у случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, дијареја и повишена температура обавезно јаве лекару.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

ГЛАС ТАМНАВЕ, корона вирус издање

ГЛАС ТАМНАВЕ, корона вирус издање
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
чим се створе услови за штампање
RS Sistem

Архива претходних бројева

Бр.260 (12.март 2020)

Бр.259 (27.фебруар 2020)

Бр.258 (6.фебруар 2020)

Бр.257 (23.јануар 2020)

Бр.255-256 (26.децембар 2019)