Glas Tamnave stampa

СТИГЛО ПОЈАЧАЊЕ

Уб, 17. новембар 2012. у 13:01

Аутор: Снежана Петровић

СТИГЛО ПОЈАЧАЊЕ

У посети убском Фонду за рурални развој

У низу кадровских промена на директорским позицијама у нашој Општини, водеће место у Фонду за рурални развој је предато Саши Сретеновић, с тим да је досадашњи вршилац те дужности Жељко Илић постао његов заменик. Тако да се може рећи да је Фонду стигло појачање.
Фонд за рурални развој је непрофитна организација чији су извори финансирања средства обезбеђена из буџета општине Уб. А његово пословање се врши сагласно годишњем програму рада, на чему тренутно раде запослени у Фонду.
Сталним контактом са пољопривредницима и истраживањима на терену, утврђује се стање и потребе наших села. Потенцијали су велики али су финансијске могућности наших домаћина недовољне. Фонд настоји да им помогне у складу са буџетом који му је обезбеђен. Тренутно су то субвенције за телад и првотелке отељене у овој години, као и подстицај генетског унапређења сточарства. У складу са количином новца у буџету у претходним годинама су то биле и субвенције за пчеларство, воћарство, као и набавка јуница па се новопоставњени директор нада да ће за 2013. годину успети да повећа буџет којим ће располагати и помоћна средства усмерити у оно што нашој пољопривреди буде најнеопходније.
С обзиром да су потребе наших села велике, свакако се не могу задовољити све али од велике помоћи могу бити и савети које у Фонду увек можете добити. За сваку нејасноћу везану за проблеме са којима се пољопривредници сусрећу у раду, можете потражити савет или упут где даље можете да се обратите.
Тренутно је на јавној расправи Закон о субвенцијама у пољопривреди, тако да након доношења истог и у убском Фонду за рурални развој ће бити јасније одређен правац деловања.
Оно што је најактуелније је промоција Чичоке за чији узгој су заинтересовани наши земљорадници. Организован је низ предавања и посета наших пољопривредника берби чичоке у Жупском крају. Неколико њих је већ уговорило производњу а надамо се да ће се број интересената повећавати јер је чичока вишенаменска и вишеструко корисна биљка, чија се кртола користи како у исхрани (посебно препоручена у исхрани дијабетичара), тако и у производњи биоетанола. Од надземног, зеленог дела биљке се прави силажа која се користи у сточној исхрани а и као обновљив извор енергије о којем се ових дана много прича и пише а у кога ће сигурно у наредним годинама бити инвестирана значајна средства.
„ С обзиром да на територији општине Уб пољопривредна производња чини примарни извор прихода треба у њу и вратити сразмерно више из Буџета Општине, него до сада. А оно што бих ја издвојио као примарне циљеве за следећу годину су системи за наводњавање, органска производња и диверзификација пољопривреде. Фонд је тренутно у преговорима са једном од водећих банака у нашој земљи за обезбеђење кредитних линија у финансирању пољопривредне механизације и пролећне и јесење сетве. Надам се да ћемо наставити добру сарадњу са нашим пољопривредницима којима увек стојимо на располагању, као сервис грађана и Домаћин убске Општине!“- в.д. директора Саша Сретеновић.

За сва питања и сугестије можете се обратити на број телефона 014/ 414 764, Фонд за рурални развој, Краља Петра бр. 62.

Дипломирани инжињер агроекономије Саша Сретеновић рођен је 1968. године у Београду. Основну и средњу школу завршио је на Убу а Пољопривредни факултет у Земуну. Даља знања и искуство стицао је и усавршавао се у привреди наше земље и иностранства. Како каже његов најважнији задатак у приватном и пословном животу је подизање свести људи.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)