Glas Tamnave stampa

ДРАМА О АРЧИБАЛДУ РАЈСУ

Уб, 26. фебруар 2014. у 14:54

Аутор:

ДРАМА О АРЧИБАЛДУ РАЈСУ

У САРАДЊИ НАЦИОНАЛНОГ ТЕАТРА И УБСКОГ ПОЗОРИШТА

На свечаној премијери драме „Арчибалд Рајс”, 15. фебруара у Народном позоришту, за Убљане су били резервисани први редови у публици. Заслуге за ову част припадају Позоришту „Раша Плаовић” које је у сарадњи са националним театром и Центром за стратешке пројекте Београд учествовало у продукцији првог позоришног комада посвећеног швајцарском форензичару, публицисти, доктору хемије и професору Универзитета у Лозани, који се истакао као криминолог радом на истраживању злочина над становништвом Србије у Првом светском рату. Рајс је са српском војском прешао Албанију, Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у ослобођени Београд. Заволео је српског војника-сељака и српски народ и до краја живота остао у Србији, где је и сахрањен. Његова књига „Чујте Срби”, остала је несвакидашње завештање генерацијама које долазе.

Представа „Арчибалд Рајс” по тексту и у режији Љубивоја Тадића, премијерно је изведена у оквиру пројекта „Европљанин који нас је највише волео”, а поводом обележавања стогодишњице Великог рата и Дана државности Републике Србије. Пред препуном салом, изведена је дуго очекивана драма у којој су улоге остварили Љубивоје Тадић, Павле Јеринић, Милан Цаци Михаиловић, Уна Миљуж, Марија Вицковић и Соња Ковачевић. 

- Сарадња са Народним позориштем проистекла је из добрих људских и професионалних односа Позоришта „Раша Плаовић” и Установе за културу и спорт са Љубивојем Тадићем, који је био и управник те позоришне куће, али и члан прошлогодишњег жирија нашег „Репасаж феста” и који на Убу има и рођаке и пријатеље. Када се убско Позориште и Установа помињу у једном таквом контексту, онда добијају на значају и ми смо поносни на то – каже Радован Пулетић, директор Установе за културу и спорт додајући да ће драму „Арчибалд Рајс” имати прилику да види и убска публика.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)