Glas Tamnave stampa

КОНКРЕТНА ПОНУДА ЗА РЕГИОНАЛНУ ДЕПОНИЈУ

Уб, 24. фебруар 2014. у 11:27

Аутор: Драгана Недељковић

КОНКРЕТНА ПОНУДА ЗА РЕГИОНАЛНУ ДЕПОНИЈУ

Потенцијални партнери из Италије изразили очекивање да ће бар делом учествовати у изградњи депоније у Каленићу

Делегација Привредне коморе Таранта из Италије и регионалних производних кластера „Дипар” и „Рете.тре”, који су специјализовани у области заштите животне околине и рециклаже, средином фебруара боравила је на Убу, где је представила своје пројекте комуналних депонија. Италијански привредници заинтересовани су, пре свега, за улагања у будућу Регионалну депонију у Каленићу, али и у постројења за пречишћавање отпадних вода и повећање енергетске ефикасности на територији убске општине. Поред представника локалне самоуправе, презентацији италијанских привредника у Клубу Дома културе присуствовали су и директори убских предузећа „Еко Тамнава”, „Енерго Уб”, КЈП „Ђунис” и АД „Тамнавапут”, као и представници Привредне коморе Србије и Удружења италијанских привредника у Србији. Након презентације модерних технологија за управљање комуналним отпадом, потенцијални партнери из Италије нагласили су да све пројекте реализују у складу са стандардима Европске уније и изразили очекивање да ће бар делом учествовати у изградњи депоније у Каленићу.

Председник регионалног производног кластера за екологију и рециклажу из Таранта „Дипар” Лоренцо Ферара посетио је да је ово његова друга посета Убу у последања четири месеца што, како је подвукао, довољно говори о озбиљности намера италијанских привредника.

- Од 200 фирми, колико их је окупљено у кластеру, њих 30 је веома заинтересовано за наше будуће планове на територији убске и свих других општина које заједнички реализују пројекат Регионалне депоније у Каленићу. Пошто је наш кластер састављен од толико фирми, можемо изградити постројење по систему „кључ у руке”, јер имамо фирме које се баве опремањем погона са машинама које ће вршити рециклажу и прераду отпада и због тога мислим да смо идеалан партнер и саговорник у реализацији овог пројекта. Општини Уб понудили смо неколико конкретних предлога и они се не тичу само сакупљања и прераде комуналног отпада, већ смо заинтересовани и да улажемо у пројекте пречишћавања вода и повећања енергетске ефикасности на теритиорији убске општине – рекао је Лоренцо Ферера.

Помоћник председника Општине Уб Маријана Марјановић каже да су италијански привредници донели добре понуде за решавање бројних еколошких проблема у Тамнави, због чега ће локална самоуправа сагледати све могућности даље сарадње која треба да буде на обострану корист.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Бр.221-222 (2.август 2018)

Бр.221-222 (2.август 2018)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
30.августа 2018.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Бр.219-220 (5.јул 2018)

Бр.218 (14.јун 2018)

Бр.217 (31.мај 2018)

Бр.216 (17.мај 2018)

Бр.215 (3.мај 2018)