Glas Tamnave stampa

ВЕРОНАУКА У УБСКИМ ШКОЛАМА

Уб, 7. септембар 2013. у 01:05

Аутор: Александар Мандарић и Растко Алимпијевић

ВЕРОНАУКА У УБСКИМ ШКОЛАМА

Прошло је ево дванаест година од како је веронаука враћена у школски систем Србије

Свим ђацима вероученицима, директорима, учитељима, наставницима и професорима предшколских, основних и средњих школа Уба и Тамнаве нека је Богом благословена нова школска 2013/2014. година.

Духовном бригом и љубављу Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, у недељу 8. септембра 2013. лета Господњег у свим храмовима служиће се, након Свете Литургије, молебан (молитва) призива благослова Бога нашега – Оца и Сина и Светога Духа за успешну и плодоносну наступајућу школску годину. Овом приликом позивамо све који уче и који их уче да присуствују овом несвакидашњем догађају.Прошло је ево дванаест година од како је веронаука враћена у школски систем Србије. Као што је од ње и очекивано већ даје видљиве резултате. Омладина се лагано отима од омчи и „вредности“ наметнутих од незнабожачког комунистичког режима. У позитивном смислу мења се однос према Православној вери и Цркви, духовном наслеђу и историји, породици, друштву...

Многи ученици веронауке позавршавали су разне основне и мастер студије и постали професори, учитељи, доктори, инжињери, официри, па и сами вероучитељи преузимајући тако целокупно друштво у своје руке и одговорност.

У нашој Епархији ваљевској (посебно у тамнавском намесништву) ученици који похађају веронауку њиховим боговођеним избором, као и трудом и залагањем Епископа, надзорника, намесника, свештеника, вероучитеља, богољубивих директора и професора, чине преко 92% ђака, чиме смо Богу благодарни.

Показало се да је похађање часова веронауке, по речима Владике Милутина „продужене Литургије“, у свему спасоносно. Сваки посао који ђаци раде, чине то са Божјим благословом, а све у славу Творцу и Оцу нашем, родитељима на понос и радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист и напредак.

Благодаримо родитељима и ученицима на указаном поверењу и избору похађања веронауке јер нам то причињава велику духовну радост знајући да сте изабрали прави Пут, Истину и Живот који јесте сам Господ Бог и Спас наш Исус Христос.

www.crkvaub.rs

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Бр.258 (6.фебруар 2020)

Бр.258 (6.фебруар 2020)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
27.фебруара 2020.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Бр.257 (23.јануар 2020)

Бр.255-256 (26.децембар 2019)

Бр.254 (5.децембар 2019)

Бр.253 (21.новембар 2019)

Бр.252 (7.новембар 2019)