Glas Tamnave stampa

ИДУЋЕ ГОДИНЕ ПРВЕ ТОНЕ УГЉА СА КОПА \"РАДЉЕВО\"

Уб, 10. јул 2013. у 12:21

Аутор: ПД РБ \"Колубара\"

ИДУЋЕ ГОДИНЕ ПРВЕ ТОНЕ УГЉА СА КОПА \"РАДЉЕВО\"

Према проценама, резерве “Радљева” износе око 350 милиона тона лигнита, које ће бити експлоатисане у три фазе

Прве тоне угља са новог Површинског копа “Радљево”, који ће бити отворен у Колубарском рударском басену, требало би да буду произведене већ у другој половини наредне године, речено је у понедељак, 8.јула, на састанку коме су присуствовали директор РБ “Колубара” Милорад Грчић, председавајући Скупштини РБ “Колубара” Драгољуб Лаковић и председник општине Уб Дарко Глишић.

Говорећи о важности овог пројекта за енергетску стабилност наше земље, директор Грчић подсетио је да је он стар више од три деценије, али да, све до сада, из објективних и субјективних разлога, није заживео и додао:

-Отварање “Радљева” један је од најважнијих државних пројеката, значајан не само за развој српске електропривреде, већ и читавог региона. Сматрамо да је реално, ако наставимо да радимо досадашњом динамиком, да очекујемо да ћемо у другој половини 2014-е званично отпочети производњу на новом копу. Нема сумње да ћемо, улагањем заједничких напора, успети да испоштујемо планирану динамику активности, која је више него амбициозна. Рудари знају шта значи отворити коп – то је почетак новог живота и у привредном и у електропривредном и у социјалном смислу – рекао је директор Грчић.

Према проценама, резерве “Радљева” износе око 350 милиона тона лигнита, које ће бити експлоатисане у три фазе. Председавајући Скупштини РБ “Колубара” Драгољуб Лаковић објаснио је да би у првој, која је у току и за коју је обезбеђена сва неопходна опрема, нови коп требало да остварује производњу између три и пет милиона тона угља годишње и додао:

-“Радљево” мора да буде савремени коп, који ће бити понос “Електропривреде Србије” и на реализацији тог пројекта ангажовани су највећи стручњаци у овој области. Ово је почетак нове фазе интензивне изградње нових капацитета у РБ “Колубара”.

Председник општине Уб Дарко Глишић захвалио се “Колубари” и ЕПС-у на напорима које улажу у реализацију овог капиталног посла и додао да је задатак надлежних у општини да буду максимално спремни и да не чекају да им пројекат, који има немерљив привредни и социјални значај за ову локалну заједницу, сам дође, већ да му спремно похрле у сусрет.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Бр.263 (21. мај 2020)

Бр.263 (21. мај 2020)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
04. јун 2020.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Бр.262 (06. мај 2020)

Бр.261 (16.април 2020)

ГЛАС ТАМНАВЕ, корона вирус издање

Бр.260 (12.март 2020)

Бр.259 (27.фебруар 2020)