Glas Tamnave stampa

ИЗБОРИ И ПРОБЛЕМИ У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Уб, 3. фебруар 2013. у 15:50

Аутор: Драгана Недељковић

ИЗБОРИ И ПРОБЛЕМИ У МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

Оправдани захтеви биће испуњени

На подручју убске општине почели су редовни избори за нове чланове Савета у 35 сеоских месних заједница. Пошто у различито време истичу мандати Савета који су именовани пре четири године, избори се расписују појединачно. Мештани Тулара и Јошева већ су се изјаснили 13. јануара, док ће у још шест тамнавских села избори бити одржани наредног месеца. У Паљувима и Стубленици заказани су за 3. фебруар, тачно седам дана касније у Радљеву и Лисо Пољу и 17. фебруара у Врелу и Бањанима. Изборне радње у преосталим селима биће спроведене током пролећа, а до јуна месеца комплетно окончане, сазнајемо од Зорана Костића, члана Општинског већа задуженог за рад Месних заједница. Од момента када председник Скупштине општине Уб распише месне изборе, сви наредни послови везани за организовање и спровођење читаве процедуре у Костићевој су надлежности. Од њега сазнајемо да су избори у Туларима и Јошеви успели, одзив грађана био је изузетно добар, па се нада да ће тако бити и у осталим МЗ. Због текућих избора, али и позиције на којој се налази од јуна прошле године, често борави на терену, те је и најупућенији у проблеме и потребе мештана тамнавских села.
- Највећи део територије општине Уб чине села, где живи и највећи број становника. Трудим се да направим неку превагу која неће бити на уштрб града, али која ће у највећој могућој мери изаћи у сусрет оправданим потребама наших људи на селу. Њихови захтеви су велики и ми их уважавамо, истовремено покушавајући да их доведемо на разумну меру како би их, у складу са реалним могућностима општинског буџета у наредном периоду и испунили. На самом врху листе приоритета налазе се путеви, водоснабдевање и нисконапонска мрежа која није реконструисана на око 40 посто територије општине. Живимо у 21. веку, а у многим селима још увек су дрвене бандере и мрежа је у хаосу. Тако је у појединим деловима Брезовице, Новака, Трлића, Памбуковице,... И путеви су у веома лошем стању, најчешће је добар асвалт само на 500 метара до једног километра у најужем центру села. Дневно ми стиже и по неколико захтева за снабдевање водом. Пред села Источне Тамнаве, чији су бунари пресушили због „Колубарских“ угљенкопова и којима цистерне са водом редовно испоручује наше Комунално предузеће „Ђунис“, веома су угрожени и мештани Кожуара, Вуконе, Звиздара, Тврдојевца, Мургаша и Гвозденовића, тако да њима обезбеђујемо по једну бесплатну цистерну месечно. Усвојили смо и субвенционисани ценовник, па ако грађани морају да наруче цистерну, плаћају 50 посто од економске цене воде – наводи Костић, додајући да је формирањем ресора за месне заједнице у Општинском већу, нова власт показала вољу и спремност да се активније посвети решавању нагомиланих проблема у сеоским насељима. Поред побројаног, и остало је у већини села убске општине запостављено и запуштено, попут домова културе, зграда месних канцеларија, фудбалских терена,... С друге стране, истиче Костић, примери за узор су Тулари, Таково и Калиновац у којима је „све на свом месту“.
- Месне заједнице и грађани могу да рачунају на бољи третман од стране актуелног руководства, време је да се ситуација уозбиљи, да њихове потребе почну да се уважавају, а не да заувек остану само списак лепих жеља – истиче на крају члан Општинског већа Зоран Костић, ресорно задужен за рад Месних заједница.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)