Glas Tamnave stampa

О "ПАРКУ ПРИЈЕТЉСТВА"

Аутор: Благоје Цонић, 25. јануар 2015. у 17:26

О "ПАРКУ ПРИЈЕТЉСТВА"

Навршило се тачно месец дана од самита Кине и земаља Централне и Источе Европе у Београду. Ми, грађани мале вароши, дочекали смо да нам општину познату по великом фудбалу у извештајима са значајног скупа помену као битно место будућих српско-кинеских еконо-мских односа. Индустријска зона у Стубленици је и раније окарактерисана као важан државни пројекат. У септембарском броју „Гласа“ најав-љени су дани привредног и инфраструктурног напретка шире заједнице и исказана спремност кинеских партнера из града Хуаинан да локалној самоуправи поклоне „Парк пријатељства“ на локацији старе сточне пијаце у Убу. Радо бих на тему парка прозборио коју, искрено и добро-намерно. 

На првом месту постоји потреба да будући парк, без обзира на инвеститора, буде убски, прилагођен и усклађен окружењу, нена-метнут. У супротном, парк би у разуђеном и слабо изграђеном урбаном „ткиву“ овог дела вароши уместо новог градског центра постао „страно“ тело. Урбана легенда каже да је доста крава продато баш на старој сточној пијаци приши-вених репова. Проблем је настајао касније, кад реп отпадне, а насамереном купцу порасту магареће уши. 

Друго, ако оставимо по страни термино-логију и теорију урбанизма (да ли је парк само површина већа од једног хектара) потребна је блиска сарадња локалних стручних служби и пројектаната у погледу техничких услова, изграђене и недостајеће инфраструктуре како би избегли грешке које смо не тако давно чинили непромишљеним избором локација за важне јавне објекте.

Треће, кад је уређење старе сточне пијаце у Убу већ извесно, хајде да осим тренутно слободних парцела погледом, идејама и реше-њима обухватимо цео простор: од спортске хале, дуж ограде основне школе и зелене пијаце, преко залеђа дворишта Првомајске улице до незавр-шених Мркиних зграда и Убаче. Бар је сад лако да, уз силу технике, 3Д анимације, сателите, авионе, дронове и геометре сагледамо Вашариште из свих углова и избегнемо замку парцијалног решавања и наметања визија, макар то било о туђем трошку. Тешко да могу да замислим лепо уређену јавну површину испуњену симболиком међудржавних односа Србије и Кине дугу 55 година без решеног: коначног изгледа паркинга крај улице Ивана Миловановића, помоћних улаза у  дворишта основне и техничке школе, простор испред зелене пијаце, задњу страну дворишта Жике Сарме, неизграђену улицу Павла Петко-вића.   

  На последњој седници у 2014. години одборници Скупштине општине изгласали су одговарајуће одлуке и створили законске предуслове за почетак реализације пројекта „Парк пријатељства“. У светлу будућих много значајнијих економских и привредних збивања овај пројекат доживљавам као испит озбиљности институција локалне самоуправе, док вредност земљишта у јавној својини, које стављамо на располагање, однос са потенцијалним послов-ним партнерима, суд домаће и кинеске јавности намећу обавезу одговорног и креативног односа у раеализацији пројектантског и градитељског подухвата.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
21.јануар 2021.

Trg Oslobođenja - uživo

Webcam Live

RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)

Број 275 (5. новембар 2020.)

Број 274 (22. октобар 2020.)

Број 273 (8. октобар 2020.)